Aspa ReKo

Vad är en asp?

Asp är förkortning för aspirant (franska sökande av latinets aspirans trakt efter, söka nå upp till). Som ReKo-asp kallas du "Lingon" och bär en rosa rock (rocken är lätt begagnad) ett Lingon är du från att du börjar aspa tills omsitsen. Det går bra att börja aspa när du vill på året, dock börjar asp-perioden med tillhörande aspveckan direkt efter mottagningen. Asp-perioden pågår sen fram till omsitsen som brukar inträffa runt slutet av november.

Bobby och Sthål som lingon, bärandes sina lingonrockar.

Vad gör en asp?

Under asp-perioden har ni som Lingon fyra arrangemang ni ska hålla: en pub, en sittning, en caps-tunering och till sist ReKos omsits (en sittning där sittande ReKo avgår (och blir alter-ReKo) och ni som Lingon blir nya sittande). Under alla arrangemang utom omsitsen kommer ni ha hjälp av sittande Reko. Efter omsitsen är det ni som bestämmer helt själva hur mycket ni gör och vad ni gör!

Hur blir jag asp?

För att bli asp så är det bara att dyka upp under ReKo´s aspvecka eller höra av dig till sittande lingonflicka (som 2019 är Ser Davos).

 

Lingongrocken

Året var 1996 på Rabalderhelgens förstukvist. RecentiorsKommitténs aspar hade bestämt sig för att införskaffa labbrockar som sin aspcouture, och samlades på Olofshöjd för att färga dem ReKoröda. Rockarna var inköpta på Sahlgrenskas tvätteri, och absorberade således inte färgen i den mån de hoppats. Nyansen blev istället något som närmast lingon & mjölk -- rockarna var nämligen flamskyddsbehandlade.

Denna tradition har överlevt i ReKo sedan dess, och har faktiskt även tjänat som inspiration för ett visst riksdagsparti inför valrörelsen Anno 2006, tio år senare. Den direkta kopplingen mellan Lingonrockarnas färg och partiets hommage till ReKo står tydlig att läsa i Sydsvenskans arkiv nedan.

källa: https://www.sydsvenskan.se/2005-10-29/partiet-fargas-i-lingon-och-mjolk
(observera att ReKo är en partipolitiskt obunden förening och att denna bild bara är med för skoj skull)